Sommarjobb på BDF!


5 ungdomar fick sommarjobba hos oss i år- här kan du läsa om deras erfarenheter!

William Jonsson, Sebastian Viklander, Tone Viklander, Wiktoria Balicka och Aleksandra Balicka har nu sommarjobbat hos oss på Bruske/Delér Fönsterrenoveringar i 3 veckor.

Peter Johansson, VD på Bruske/Delér berättar om årets sommarjobbare och hur företaget har arbetat med den typen av arbete tidigare år.
”Sedan 2012 har vi haft sommarjobbare varje år här på BDF. Vi har varit väldigt nöjda med det upplägget, så det var självklart något vi ville fortsätta med även i år” säger Peter.

Hur många sommarjobbare har ni haft som mest?

” Normalt sett brukar vi ha runt 5 stycken per sommar, men det var ett år vi hade 10 stycken sommarjobbare hos oss, då var de flera stycken från b.la. Värmdö kommun och Botkyrka kommun som var här”.

Oj det är många det! Roligt att så många vill sommarjobba!

Vad är det då som är roligast med att ha dessa ungdomar hos sig?

”Det är väldigt lärorikt både för oss och för ungdomarna, de får lära sig att gå upp tidigt, skapa rutiner, ta del av arbetslivet och lära sig hur det är att jobba. De är tufft ibland men de får komma in i vuxenlivet och lära sig att ta ansvar. Något jag tror är väldigt lärorikt för många ungdomar. De får också en bra ingång till arbetslivet och knyta kontakter som kan vara viktiga för framtiden” Säger Peter.

Han fortsätter,

”Något som är roligt att se, är första gången de får sin lön, de blir så glada och stolta! Det blir också en sporre och motivation att fortsätta göra ett bra arbete, när de ser att de ger utdelning”.

Vad har ungdomarna haft för arbetsuppgifter då?

”Oj, det har varit väldigt varierat. I ju med att de är väldigt unga så får de inte vara med ute på jobb av säkerhetsskäl, så de har det fått vara i vår egen verkstad, under sina veckor hos oss. Vår verkstad ligger i Sätra och där har vi vår verkstadschef Jurek, han har väldigt bra hand med ungdomarna, och har varit den som delat ut arbetsuppgifterna under dagarna. Jag vet att det b.la. har fått prova på att måla, slipa bågar, glasa fönster, och gjort annat roligt i verkstaden”.

Fanns det några utmaningar som i märkte av under dessa 3 veckor?

”Spontant tycker jag att det fungerade väldigt bra. De var lite blyga och rädda att ställa i frågor i början men det släppte snabbt och man förstår också att nervositeten finns där i början. Jag tycker det har varit ett härligt klimat när det var hos oss och alla hade respekt för varandra vilket också är mycket viktigt. Det är en ganska mansdominerad bransch och därför tycker vi att det är lite extra kul när vi har tjejer hos oss. Denna gång hade vi turen att ha tre tjejer hos oss så det var roligt!

Vi pratar med ungdomarna en sväng..

Hej William och Wiktoria! Vi tänkte att ni kunde få berätta lite för oss om ert sommarjobb på BDF!

Nu har ni varit hos Bruske/Delér i tre veckor, hur tycker ni att det har gått? och vad har ni haft för arbetsuppgifter?

”De har gått jättebra! Jag tycker att de har anpassat jobbet till att kunna utföra det så det kändes väldigt bra”. Säger Wiktoria och fortsätter ”Alla var jätte trevliga och vi kom bra överens med de andra sommarjobbarna, alla hjälptes åt hela tiden. Vi bar många fönster!”

”Jag tycker också att det gick bra. Vi lärde oss b.la. att fixa fönster med allt som det innebär och putsa och måla”. Berättar William.

Hur kom det sig att ni sökte sommarjobb just hos BDF?

”Min pappa jobbar som verkstadschef på BDF säger Wiktoria, och han frågade ifall jag ville sommarjobba och det ville jag. Min syster har sommarjobbat på BDF tidigare och tyckte det var kul!”

William berättar att hans pappa också jobbar på BDF så det blev en naturlig ingång att prova på jobbet  genom sommarjobb.

Vad tycker ni har varit svårast under de här veckorna?

” Jag tyckte inte det var så mycket som var svårt, man var lite nervös första dagarna men det släppte sen” Säger William.

”Jag jobbade själv en dag utan de andra sommarjobbarna, och då var det lite trixigt att bära alla fönster själv, men det gick okej ändå tycker jag” Säger Wiktoria.

Vad tycker ni har varit roligast då?

”Att man fick komma in i vuxenvärlden och lära sig hur arbetslivet fungerar” Säger William.

Wiktoria fyller i, ”Ja och att man fick hålla på att jobba med fönsterna, sätta på fönsterglaset och limma ihop. Alla hjälpes åt och det blev en gemenskap”

Om ni fick säga de tre bästa sakerna med BDF som arbetsplats, vad skulle ni säga då?

”Alla är väldigt trevliga och jag har trivts jätte bra. Vi fick göra nya saker hela tiden, vilket var roligt. Vi fick också lära oss vad man inte ska göra, så man inte råkar ut för olyckor eller skadar sig, vilket jag tycker är jätte bra att man får lära sig! Konsekvenstänk helt enkelt!” Svarar Wiktoria.

”Jag tycker som Wiktoria, att alla är väldigt trevliga och det skapar en bra arbetsmiljö och stämning. Sedan lärde man sig mycket och jag tycker också att det var väldigt fint i verkstaden”. Säger William.