Säbyholm- en lantlig idyll strax utanför stadskärnan


En historisk plats där människor har bott sedan 1300-talet.

Några kilometer från Bro Centrum i Upplands-Bro och ca 300m från Mälaren ligger anrika Säbyholm. Det är en historisk plats som har sin början redan på 1300-talet, då gården gick under namnet Ladza eller Laatza.

Den har haft många ägare efter det, och haft många olika syften men år 1909 köptes Säbyholms gård av stiftelsen “Sunnerdahls hemskolor på landet”

Stiftelsen bildades av filantropen Magna Sunnerdahl och godset omvandlades till internatskola för fattiga barn. I skolan som startade 1911 fanns för pojkarna utbildning inom jordbruk, trädgård, metallarbete och snickeri, medan flickorna erbjöds utbildning inom hushållsarbete, sömnad och barnavård. Skolhuset samt rektorsbostaden (numera Tallgården) byggdes efter ritningar av arkitekten Ivar Tengbom.

Den stora jordbruksavdelningen drevs ända till 1972, då Sunnerdahls hemskolor successivt hade avvecklats från 1965.

Gården bestod av många byggnader och marken omfattade en area om cirka 410 hektar.

Från 1971 har skolans trädgårds- och lantbruksutbildning drivits i kommunal regi av Landstinget Stockholm. 2009 sålde landstinget Säbyholmskolan till ABF. För att utbildningsverksamheten skulle kunna bestå tvingades tyvärr de nya ägarna vid årsskiftet 2012-2013 att flytta skolan till Häggvik i Sollentuna. Idag består de flesta av byggnaderna av privatbostäder.

Spännande projekt för BDF!

Till hösten har vi på BDF fått i uppdrag att renovera samtliga fönster på Säbyholm. Ett spännande projekt tycker vi eftersom gården har haft så många olika roller och syften genom åren, samt att den har funnits så otroligt länge. Därför känns det extra kul att få komma dit och se vad vi kan bidra med och vilket resultat vi kan skapa! Vi kommer bland annat att täta alla fönster samt helhets renovera dom. Projektet med Säbyholm kommer att sättas igång nu i september och hålla på till december.

Vi längtar redan nu efter att få dela resultatet med er!