Dramaten får nytt liv


Vad är egentligen Kungliga Dramaten?

Kungliga Dramatiska Teatern grundades i maj 1788 av Gustaf III. Kungen hade beslutat inrätta ett “Nationellt Skådespel” Svenskarna skulle med andra ord få en stolt motsvarighet till fransmännens Comedie Française, en nationalscen för det talade dramat. Dramatens första spelplats var ett ombyggt så kallat bollhus, granne med Kungliga slottet. Där hade olika teatertrupper avlöst varandra på 1700-talet. Vid seklets slut var huset både nedslitet och i dåligt skick. Redan 1793 fick teatern därför flytta till en nyinredd lokal i ett pampigt 1600-talspalats, av stockholmarna kallat Makalös. I slutet av november 1825, mitt under pågående föreställning, bröt en eldsvåda ut och på bara några timmar hade Makalös brunnit ned till grunden. Efter branden fick Dramaten i närmare fyrtio år dela scen med Operan i Gustaf III:s vackra, men för talteater mindre lämpade operahus. Det låg på samma plats som det nuvarande operahuset.

Renoveringen på Dramaten​

Numera huserar Dramaten i det vackra marmorpalatset vid Nybroplan. Ritat av Fredrik Lilljekvist och invigdes i februari 1908 med Strindbergs Mäster Olof.
Men som med alla gamla byggnader kan de behöva sig ett lyft lite då och då och det tog vi på Bruske/Delér såklart hand om. Under 2018 utförde vi fönsterrenovering på Stora Dramatens entréfasad. Ett mycket prestigefyllt uppdrag åt vår ramavtalspartner Statens Fastighetverk på en av Stockholms vackraste byggnader. Projektet krävde stor yrkeskompetens och noggrannhet som vi besitter. Du kanske undrar om det var svårt att renovera fönster på en sådan gammal byggnad? Inga problem säger vi, vi har renoverat fönster sedan 1988 och det ingår i vår expertis. Däremot måste man tänka på att det är väldigt gamla fönster och det medför en mycket varsam hantering.
En del av arbetet kan såklart vara klurigt, bland annat själva fönsterhanteringen, det är många olika moment som utförs och det är viktigt att det görs grundligt när man återställer fönsterna. En utmaning kan vara att få bågarna täta, i fall det har böjt sig för mycket. Samt att planera tiden och få ihop kommunikationen mellan alla inblandade parter.

Det var en del vi lärde oss mycket om i arbetet med Dramaten, vikten av bra kommunikation. Projektet höll på under en lång tid, från januari-september 2018 och det var många hyresgäster att ta hänsyn till under den tiden. Det är också viktigt att aldrig rucka på sina värderingar, vi lägger otroligt mycket fokus på kvalitet och leveranssäkerhet, alla leveranser ska kontrolleras innan de lämnar verkstaden, inga genvägar ska tas och kvalitet ska aldrig tummas på. Vi vill alltid ge 100% i ett projekt oavsett storlek på projektet.
Det vi gjorde vid fönsterrenoveringen av Dramaten var först och främst att ta ner fönsterna och titta på dom. Sedan kördes de till vår verkstad i Sätra där de slipades ner så det blir trärena, bytte kitt, justerade och tvättade upp. Yttre glaset var kvar som originalglas medan innerglaset byttes ut till energiglas. Energiglasen sätts in för att skapa bättre komfort invändigt, spara energikostnader och slippa kallras.
Det som är kul, speciellt när man arbetar med sådana här gamla byggnader, är att man alltid lär sig något under arbetsprocessen. Det kan vara allt från specialbeslag till tik eller ekbågar och andra roliga träslag. När vi arbetade med Dramaten så var det också fantastiskt roligt att få vara med och arbeta med ett kulturarv. Det var en mycket häftig känsla att ha de gamla fönsterna i vår verkstad som fullständigt andas så mycket historia! Att sedan få arbeta med dom och ge dom ett längre liv kändes väldigt värdefullt. Man känner att man är med och bidrar till att förvalta en viktig byggnad och en stor del i vår kulturhistoria.