“Jag frågade alla i arbetskläder på T-centralen om jobb”


“Jag åkte till Sverige utan boende eller jobb. Jag gick på T-centralen i Stockholm och frågade alla som hade arbetskläder och såg ut att prata Polska om jobb. Tillslut fick jag jobb på en svensk firma som jobbade med fönsterrenoveringar. Jag arbetade där i ungefär ett år innan jag gick vidare till en konkurrent.”

Sedan 5 år tillbaka har Valdemar jobbat på Bruske Delér Fönsterrenoveringar och det är här han ser sin framtid. ”Jag går på SFI två dagar i veckan för att bli bättre på svenska språket. Dessutom lyssnar jag på svensk radio i hörlurarna på jobbet och pratar svenska när jag te.x går och handlar. Jag behöver kunna prata bra svenska för att kunna kommunicera med samhället och arbetet.” -berättar Valdemar.

Valdemar flyttade till Sverige 2012 från en liten by nära Krakow i Polen.
Sedan barnsben växte han upp i samma by med sin familj och fick tidigt ett intresse för hantverk. Vid 20-års ålder tillverkade han trähyllor i sitt egna hem som han sedan sålde till lokala företag eller distribuerade till Tyskland där efterfrågan fanns. Men livet som egenföretagare eller anställd på byggföretag i hemstaden gav inte en stabil tillvaro vilket tillslut ledde till att Valdemar flyttade till Sverige. ”Jag ville jobba på en svensk firma enligt svenska metoder och arbetssätt som är tryggt.”- berättar Valdemar.

– Det bästa med mitt jobb är att lägga upp och planera arbeten. Att få vara effektiv med rätt hjälpmedel, och sedan se när det kommer ut fina fönster på rad ut ur produktionen. Då ser man verkligen vad vi levererar!